zondag 6 september 2009

sociale netwerken

Dit onderdeel was voor mij redelijk bekend. Heb zelf een account op linked in (verder niet actief op zoek naar relaties - moet nog), ken via de kinderen hyves en heb daar zelf ook mee gespeeld. Ben actief op zoek gegaan naar collega's die op web 2.0 actief zijn in groepen, zoals goudklompjes, jeugdbibliotheekwerk, digitaal inlichtingenwerk, digitale ontwikkelingen en mediawijsheid. Het Friese bibliotheekwerk (waaronder het kenniscentrum natuurlijk) is mager vertegenwoordigd. Goudklompjes niemand, digitaal Gert Jan Hermus, digitaal inlichtingenwerk niemand, goudklompjes niemand maar jeugdbibliotheekwerk 7 friese collega's. Wil je bij blijven, wil je discussie voeren over ontwikkelingen in ons vak dan is het lidmaatschap van web 2.0 en een dergelijke groep toch een must al was het alleen maar om niet zelf het wiel uit te vinden. Moet maar eens op de agenda van het KC.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Bert,
    Ik ben lid van een paar groepen op Bibliotheek 2.0 en heb zelf ook verschillende groepen op Bibliotheek 2.0 gemaakt, o.a. deze: http://bibliotheek20.ning.com/group/communityjeugdenschoolbibliotheekwerkfryslan
    Deze groep is bedoeld als opvolger voor onze MSN community, die in 2004 opgestart is, en waarop we ca. 35! leden hadden, dus de deelname en dus ook de activiteiten van deze groep vallen mij erg tegen. Misschien iedereen maar weer eens opnieuw uitnodigen en hopen dat de meesten inmiddels 23 dingen gedaan hebben ;-). Ik vind het een goed item voor het KC.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bert,

    Gefeliciteerd met het behalen van de eindstreep!
    Wat die communities aangaat; je hebt gelijk als je zegt dat iedereen die iets te zeggen heeft over ons vak, zich moet aanmelden bij een community die er toe doet. Eentje die een bijdrage wil leveren aan de ontwikkelingen in ons vakgebied.

    Die http://bibliotheek20.ning.com/ bijvoorbeeld heeft zo'n 3400 leden. Je ziet veel mensen lid worden, hun profiel aanpassen en 'vrienden' worden, maar goede inhoudelijke bijdragen, laat staan discussies zie je zelden. Dat baart me wel zorgen. Je zou kunnen zeggen dat er behalve de dreiging die van onze concurrenten uitgaat, een andere dreiging zit in onze branche zelf: machteloosheid…
    Ik heb daar ook ’s iets over geschreven in mijn eigen blog:
    http://dzjiedzjee.blogspot.com/2009/05/toekomst-van-bibliotheken-en.html.

    Groeten,
    Gert Jan

    BeantwoordenVerwijderen